Luumen

On sana, joka usein tulee puheeksi kun puhutaan kasvivalaistuksesta, mutta tosiasia on että tällä yksiköllä on erittäin pieni merkitys kun kyseessä on kasvatus. Tavanomaisten lämpölamppujen arvon kertoo osoitin, mistä lamppu suoriutuu, mutta kokonaisuudessaan se ei kerro erityisen paljon, koska eri valmistajilla on eri spektrit kasvivalaisimissaan. Luumen on yksikkö, joka kertoo kuinka monta aallonpituutta 555~ nanometriä on, esim vihreää valoa. Luumen on arvo, joka on asetettu mittaamaan, kuinka näkyvä valo on ihmissilmälle, koska vihreä on valo, jonka näemme parhaiten. Toisin sanoen se on arvo, joka toimii parhaiten, kun puhutaan tavallisista valaistukseen tarkoitetuista lampuista.
Koska LED on monokromaattinen, ei luumenia ilmoiteta lampuissa, joita myymme. Me voisimme ilmoittaa sen lampuissa, joissa on vihreät diodit, mutta se olisi edelleen erittäin harhaanjohtava arvo.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vihreällä valolla olisi mitään vaikutusta kasveihin, päinvastoin.
Vihreä valo oikeassa osaa spektriä ja oikeassa suhteessa luovat Antosyaanit (Flavonoidit) ja tietyissä tapauksissa Betalaiinit yhdisteitä, jotka antavat sekä makua, hajua että väriä. Viime vuosikymmeninä asiaa on tutkittu paljon. Suurin kiinnostus on keskittynyt sen erilaisiin parantaviin vaikutuksiin aina syövästä tavalliseen vilustumiseen. Pigmentti on vesiliukoista kuten myös väriaineet, joita me laajalti käytämme elintarvikkeissamme, vaikka tiedämme niiden nykyään olevan vahingollisia. Tähän päivään mennessä on tunnistettu noin 4000 eri yhdistettä ja uusia löydetään jatkuvasti.
On lisättävä, että koskien Antosyaania se ei ole pelkästään vihreä valo, jota ne tuottavat vaan useimmat aineet kuuluvat ryhmään ns. tupla-huiput, joissa vihreä huippu ja UV (< 280nm). Ei ole todellakaan mikään tekninen mahdottomuus tuottaa diodeja niillä aallonpituuksilla, mutta kustannussyistä siitä tulisi aivan liian kallista, ja UV diodin elinikä on 1/10 siitä, mitä tavallisella diodilla on.
On myös lisättävä, että tavallisessa LED kasvatuslampussa on tänä päivänä aika epämiellyttävä valo, koska niiden suhde (useimmiten) on punaisen ja sinisen valon välillä 8:1, mutta yhdistämällä sinisen, vihreän ja punaisen 2:1:1 kuten Gemma tekee, tulee valosta paljon miellyttävämpi ihmissilmälle, sillä ne ovat yhdessä perusta valkoiselle valolle.

Napsauta tästä lukeaksesi lisää mitä Wikipedialla on sanottavaa Antosyaanista (Englanniksi).

Toistaiseksi Gemma on ainoa yritys, joka on lisännyt vihreän valon kasvivalaisimiinsa ja yhdessä erittäin hienosti optimoitujen punaisen ja sinisen aallonpituuksilla voimme sanoa, että meillä on parhaat markkinoilla olevat LED kasvivalaisimet viljelyyn. Emme tarkoita, että optimoidut aallonpituudet olisivat monimutkaisia soveltaa. Se mitä, olemme huomanneet ollessamme yhteydessä satoihin valmistajiin, jotka valmistavat tavallisia lamppuja kuin kasvivalaisimiakin, että heidän pääkiinnostus ei ole valaistuksessa tai kasveissa, vaan voitossa.
Alareunassa on pari vertailutestiä standardi LED kasvivalaisimen, joka on saatavilla tänään ja Gemman kasvivalaisimen välillä.

Punainen ja sininen valo

ovat perusta kasvin selviytymiselle, joista sininen valo luo kasvun ja punainen luo hedelmät ja kukat.
Testit (ei Gemman suorittamia) osoittavat, että virheelliset mittasuhteet tai monokromaattiset valot estävät kasvua ja tekevät kasvista alttiin stressille, siksi emme myy kasvivalaisimia alle 2 eri aallonpituutta, kuten jotkut valmistajat tekevät. Kasvimaailmassa on kahta eri tyyppiä klorofylli-pigmenttiä: A ja B. Molemmissa pigmenteissä on eri valoskaalan huippuja, joissa ne tuottavat eniten, mutta missä klorofylli B on selvästi parempi sinisenä kuin A ja klorofylli A on parempi punaisena kuin B. Emme ole löytäneet mitään mikä osoittaisi, että olisi jotain eroa kasville mitä pigmenttiä käytetään, joten käytämme ainoastaan aallonpituuksia, jotka antavat niin paljon pigmenttiä kuin mahdollista energiasta jota käytetään.

Kasvivalaistuksen värivaihtelut

Pystyäksemme parhaan taidomme mukaan graafisesti todistamaan värintoistomme tuloksen, olemme ottaneet muutamia värikuvia, joista näet valon spektrin ja sen laajan jakauman kaikissa näkyvissä väreissä. Kuvien avulla saat käsityksen siitä, miltä kasvisi näyttävät sekä Gemman kasvivalaisimen alla, että tavallisen kasveille tarkoitetun LED valaisimen alla.
Päivänvalo
Värit päivänvalo

Gemman 2:1:1 (Punainen:vihreä:sinimen) LED lamput
Värit Gemman kasvivalaisin

Standardi 8:1 (Punainen:Sininen) LED Lamput
Värit tavallinen kasvivalaisin