Luumen

On sana, joka usein tulee puheeksi kun puhutaan kasvivalaistuksesta, mutta tosiasia on että tällä yksiköllä on erittäin pieni merkitys kun kyseessä on kasvatus. Tavanomaisten lämpölamppujen arvon kertoo osoitin, mistä lamppu suoriutuu, mutta kokonaisuudessaan se ei kerro erityisen paljon, koska eri valmistajilla on eri spektrit kasvivalaisimissaan. Luumen on yksikkö, joka kertoo kuinka monta aallonpituutta 555~ nanometriä on, esim vihreää valoa. Luumen on arvo, joka on asetettu mittaamaan, kuinka näkyvä valo on ihmissilmälle, koska vihreä on valo, jonka näemme parhaiten. Toisin sanoen se on arvo, joka toimii parhaiten, kun puhutaan tavallisista valaistukseen tarkoitetuista lampuista.
Koska LED on monokromaattinen, ei luumenia ilmoiteta lampuissa, joita myymme. Me voisimme ilmoittaa sen lampuissa, joissa on vihreät diodit, mutta se olisi edelleen erittäin harhaanjohtava arvo.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vihreällä valolla olisi mitään vaikutusta kasveihin, päinvastoin.
Vihreä valo oikeassa osaa spektriä ja oikeassa suhteessa luovat Antosyaanit (Flavonoidit) ja tietyissä tapauksissa Betalaiinit yhdisteitä, jotka antavat sekä makua, hajua että väriä. Viime vuosikymmeninä asiaa on tutkittu paljon. Suurin kiinnostus on keskittynyt sen erilaisiin parantaviin vaikutuksiin aina syövästä tavalliseen vilustumiseen. Pigmentti on vesiliukoista kuten myös väriaineet, joita me laajalti käytämme elintarvikkeissamme, vaikka tiedämme niiden nykyään olevan vahingollisia. Tähän päivään mennessä on tunnistettu noin 4000 eri yhdistettä ja uusia löydetään jatkuvasti.
On lisättävä, että koskien Antosyaania se ei ole pelkästään vihreä valo, jota ne tuottavat vaan useimmat aineet kuuluvat ryhmään ns. tupla-huiput, joissa vihreä huippu ja UV (< 280nm). Ei ole todellakaan mikään tekninen mahdottomuus tuottaa diodeja niillä aallonpituuksilla, mutta kustannussyistä siitä tulisi aivan liian kallista, ja UV diodin elinikä on 1/10 siitä, mitä tavallisella diodilla on.
On myös lisättävä, että tavallisessa LED kasvatuslampussa on tänä päivänä aika epämiellyttävä valo, koska niiden suhde (useimmiten) on punaisen ja sinisen valon välillä 8:1, mutta yhdistämällä sinisen, vihreän ja punaisen 2:1:1 kuten Gemma tekee, tulee valosta paljon miellyttävämpi ihmissilmälle, sillä ne ovat yhdessä perusta valkoiselle valolle.

Napsauta tästä lukeaksesi lisää mitä Wikipedialla on sanottavaa Antosyaanista (Englanniksi).

Toistaiseksi Gemma on ainoa yritys, joka on lisännyt vihreän valon kasvivalaisimiinsa ja yhdessä erittäin hienosti optimoitujen punaisen ja sinisen aallonpituuksilla voimme sanoa, että meillä on parhaat markkinoilla olevat LED kasvivalaisimet viljelyyn. Emme tarkoita, että optimoidut aallonpituudet olisivat monimutkaisia soveltaa. Se mitä, olemme huomanneet ollessamme yhteydessä satoihin valmistajiin, jotka valmistavat tavallisia lamppuja kuin kasvivalaisimiakin, että heidän pääkiinnostus ei ole valaistuksessa tai kasveissa, vaan voitossa.
Alareunassa on pari vertailutestiä standardi LED kasvivalaisimen, joka on saatavilla tänään ja Gemman kasvivalaisimen välillä.

Punainen ja sininen valo

ovat perusta kasvin selviytymiselle, joista sininen valo luo kasvun ja punainen luo hedelmät ja kukat.
Testit (ei Gemman suorittamia) osoittavat, että virheelliset mittasuhteet tai monokromaattiset valot estävät kasvua ja tekevät kasvista alttiin stressille, siksi emme myy kasvivalaisimia alle 2 eri aallonpituutta, kuten jotkut valmistajat tekevät. Kasvimaailmassa on kahta eri tyyppiä klorofylli-pigmenttiä: A ja B. Molemmissa pigmenteissä on eri valoskaalan huippuja, joissa ne tuottavat eniten, mutta missä klorofylli B on selvästi parempi sinisenä kuin A ja klorofylli A on parempi punaisena kuin B. Emme ole löytäneet mitään mikä osoittaisi, että olisi jotain eroa kasville mitä pigmenttiä käytetään, joten käytämme ainoastaan aallonpituuksia, jotka antavat niin paljon pigmenttiä kuin mahdollista energiasta jota käytetään.


Kasvivalaistuksen värivaihtelut
Pystyäksemme parhaan taidomme mukaan graafisesti todistamaan värintoistomme tuloksen, olemme ottaneet muutamia värikuvia, joista näet valon spektrin ja sen laajan jakauman kaikissa näkyvissä väreissä. Kuvien avulla saat käsityksen siitä, miltä kasvisi näyttävät sekä Gemman kasvivalaisimen alla, että tavallisen kasveille tarkoitetun LED valaisimen alla.

Päivänvalo
Värit päivänvalo

Gemman 2:1:1 (Punainen:vihreä:sinimen) LED lamput
Värit Gemman kasvivalaisin

Standardi 8:1 (Punainen:Sininen) LED Lamput
Värit tavallinen kasvivalaisin

Vertailutestit, LED kasvivalaisin


Impatiens Hybrida

Molemmat kasvit on kasvatettu samoissa olosuhteissa, mutta eri kasvivalaisimilla. Tulokset osoittavat, että Gemma on 4 watin kasvivalaisimellaan saanut aikaan tuloksen, joka on paljon parempi kuin ”generic” 10 watin LED kasvilampulla saatu. Eikä siinä kaikki, kasvi, jota on kasvatettu Gemman 4 watin kasvatusvalaisimella kukki aikaisemmin ja on kukkinut paljon pidempään kuin kasvi, jolla oli 10 watin lamppu. Kasvilla Gemman kasvivalaisimen alla oli kuvan oton aikaan (n. 8 viikon kuluttua idut) 21 auennutta kukkaa ja 12 tulossa, mutta toisella kasvilla, joka oli 10 watin lampun alla samaan aikaan, oli vain 1 kappale kahdeksasta aukeamassa.

Gemma, 4 Wattia LED
Nimetön, 10 Wattia LED
Ahkeraliisan koekasvatus 4 watin kasvilampulla sivulta
Ahkeraliisan koekasvatus 10 watin kasvilampulla sivulta
Yllä koekasvatus 4 watin kasvilampulla
Yllä koekasvatus 10 watin kasvilampulla
Ei ainoastaan optimoiduilla aallonpituuksilla ole merkitystä, vaan myös valon suhteutus täytyy olla oikea.
Gemma käyttää aina 1:1 suhdetta eri aallonpituuksien välillä, josta tulee luonnollinen valo sekä kasveille että ihmissilmälle, kun taas kilpailijat käyttävät tavallisessa tapauksessa 8:1 suhdetta korvatakseen tehottoman punaisen valon.

(4W dual-spektri kasvivalaisin on poistunut valikoimastamme)

Nicotiana Tabacum (Virginiatupakka) Viljelytesti UFO LED

Kuten yllä oleva testi näyttää, on tupakantaimet kasvatettu samoissa olosuhteissa koskien niin multaa, kastelua, ravinteita, valotunteja, kuin lämpötilaa ja kosteutta. Testituloksen ero on täysin yleisen UFO LED 90 watin (8:1) LED kasvivalaisimen ja Gemman 60 watin RGB (1:1:2) kasvivalaisimen ansiota.
(Oli se sitten 60, 18, 15, 12 tai 9 watin lamppu joita käytetään, ovat kaikki kasvivalaisimet siitä huolimatta aina sisältäneet samat aallonpituudet ja käyttäneet samaa valon kulmaa. Tästä seuraa se, että huolimatta siitä minkä merkkistä kasvivalaisinta käytetään, saavuttaa kasvattaja aina saman tuloksen. Erona on se, minkä tyyppinen valaisin on sinulle mieluisin käyttää, sekä kuinka suuri alue sinun pitää valaista).
Molemmat kasvit on istutettu samana päivänä ja ovat kuvaa otettaessa noin 3½ kuukautta vanhoja.
Kuva otettiin kun tupakka alkoi kukkia UFO-valaisimen alla, mutta kuten huomaat yllä olevasta viljelytestistä, kasvi Gemman valaisimen alla on alkanut kukkia aikaisemmin. Kuvaustilanteessa oli tupakkakasvi lamppumme alla kukkinut jo n. 2 viikkoa. Tarkastellessa lehtien lukumäärää ja kokoa, se vastaa yksi yhteen tulosten kanssa. Tupakkakasvi Gemman kasvivalaisimen alla kasvoi kuitenkin samalla kun se alkoi kukkia, ja siksi se näyttää suuremmalta kuvassa. Sama tapahtui myös tupakkakasville UFO-valaisimen alla, kun kukat alkoivat kukkia.


Gemma 60 W
UFO LED 90 W
Virginiantupakan koekasvatus sivulta Gemman 60 watin kasvilampulla
Virginiantupakan koekasvatus 90 watin UFO LED kasvilampulla
Lähikuvat kukista kasvivalaisimemme alla on otettu samaan aikaan kuin yllä olevat kuvat, mutta kuva UFO-lampusta (oikealla) on otettu melkein kuukautta myöhemmin, syystä että vasta silloin tulos alkoi olla yhdenveroinen. Suurin ero, jonka kuvista erottaa ovat trumpettien värit. Koska meidän kasvivalaisimemme alla olevassa tupakassa ovat punaisen sävyt ja vaaleanpunaiset värit vahvoja, mutta UFO-lampun alla aika olemattomia.

Kun kuva otettiin UFO-lampun alla viljellyistä kukista, oli siihen kasvanut 8 kukkaa, jotka olivat auenneet tai aukeamassa ja 23 uutta nuppua. Samanaikaisesti (ei edustettuna kuvassa) oli kukassa, joka kasvoi meidän kasvivalaisimemme alla 22 kukkaa ja 20 nuppua.


Gemma 60 W
UFO LED 90 W
Virginiantupakan kukkien koekasvatus Gemman 60 watin kasvilampulla
Virginiantupakan kukkien koekasvatus 90 watin UFO LED kasvilampulla
Kuten kuvissa näkyy, ei kukkien lehtien ja niiden määrässä ollut suurempia eroja, mutta oli aika ilmeistä, että klorofylli-arvo UFO-lampun alla olevassa tupakassa ei ollut lähelläkään tupakkaa, joka oli meidän kasvivalaisimemme alla.
Gemman kasvivalaisimen alla kasvaneella tupakalla on alhaalla pari lehteä, jotka ovat alkaneet kellastua, minkä voidaan katsoa olevan hyväksyttävää niille kasveille, jotka ovat kasvatettu ainoastaan lampun alla ilman luonnollista auringonvaloa. UFO-lampun alla kasvavassa tupakkakasvissa alkoivat lehdet kellastua jo pian, ja kellastus lisääntyi tasaisesti, mitä alempaa kukkaa tarkkaili.

Viljelytestin jälkeen kummastakin kasvista kuivatettiin lehdet lähelle 0 % kosteutta, jotta massa voitaisiin määrittää niin hyvin kuin mahdollista. UFO 90 kasvatuslampun alta tulos oli yhteensä 34 grammaa, kun taas Gemman 60 watin kasvivalaisimen alta tulokseksi tuli 36 grammaa.


Gemma 60 W
UFO LED 90 W
Klorofylli Gemman 60 watin kasvivalollla
Klorofylli 90 watin UFO LED kasvivalolla
Ostoskorisi
Cart on tyhjä

Kasvivalaisin
E27 12W
E27 9W
E27 7W
E14 5W
GU10, MR16 5W
T8 10-24W
Kisko 18-36W
Kisko 48-72W
E40 40W
E40 60W
Valonheitin 30W
Valonheitin 60W

Kasvien valaistusopas

Kasvivalaisin Info
Värintoisto
Viljely 4w vs 10w
Viljely 60w vs 90w UFO

Yhteydenotto

Payson