‚ėį

Valitse oikea kasvilamppu

Oikean kasvivalaisimen valinta saattaa olla hieman hankalaa, joten olemme laatineet tämän sivun, joka esittelee muutamia parametrejä, joita kannattaa ajatella kasvivalaisinta valittaessa. On otettava huomioon mihin kasvivalaisinta aiotaan käyttää ja minne se aiotaan asentaa, jotta kasveille luodaan paras mahdollinen viihtyvyys ja kasvu.
Saattaa myös käydä niin, että saamme viestejä ihmisiltä, jotka yliarvioivat LED:in tehokkuuden, joten välttyäkseen hankkimasta 1.5 metriselle vahvalatvaiselle puulle kasvilampun 6w kohdevalolla, seuraa tätä.

Kasvilampun tarkoitus

Ennen kuin valitaan kasvilamppu, on hyvä tietää mihin kasvivaloa käytetään ja mihin se aiotaan asettaa. Sanalla "mihin" tarkoitamme, että kasvia voidaan joko pitää kasvilampun valossa, kuten kasveja, jotka otetaan talveksi sisälle tai sisäkukat, jotka eivät yksinkertaisesti saa pimeään vuodenaikaan tarpeeksi valoa ikkunalla. Tai, jos on käyttöä kasvilampulle, joka saa sekä kasvin tai kasvit kasvamaan, ja samalla mielessä ovat myös kukat ja hedelmät. Yleisesti voidaan sanoa, että 30 wattia per neliömetri (Gemman kasvivalaisimella) on kohtuullinen niille, jotka haluavat hyvän valaistuksen, ja 15-20 wattia sopii niille, jotka haluavat ylläpitää kasvejaan. Kasvien tyypillä on myös merkitystä, sillä tietyt kasvit vaativat enemmän valoa ja toiset tarvitsevat vähemmän. Kasveilla, jotka vaativat enemmän valoa, ei haittaa käyttää yli 30 wattia neliömetriä kohden, jos tarkoituksena on, että kasvit sekä kasvavat voimakkaasti, että myös kukkivat (tai antavat hedelmiä), jolloin valaistuksen pitäisi olla 60 wattia tai enemmän neliömetriä kohden.

Kasvivalaisin 45 ja 90 asteen valaistuskulmalla

LED kasvilamppu kapealla 45 asteen valaisukulmallaValon kuva kasvilampusta 90 asteen kulmallaGemman kasvilamput tarjoavat vakiona 40 asteen valon leviämisen, jollei kuvauksessa ole toisin mainittu. Se tarkoittaa, että jos esimerkiksi kohdevalo-kasvilamppu asetetaan metrin korkeudelle lattiasta, se tuottaa valon kuvan 50x50 cm (todellisuudessa valonkuva on hieman suurempi, koska se leviää). Ja aivan varmasti, mitä korkeammalle valaisin asetetaan, sitä leveämpi on valonkuva. Kasvivalaisin 90 asteen valaisukulmassa tarjoaa metrin päässä valonkuvan 100x100 cm. Tämä tarkoittaa, että kasvivalaisin voidaan sijoittaa lähelle kasvia ja tuottaa näin laajempi valonkuva. Kasvilamppu 90 asteen valaisukulmalla sopii esimerkiksi puiden ja muiden suurien kasvien valaistukseen, joilla on suuret lehdet tai latva, ja jota voidaan pitää sisätiloissa tai antaa talvehtia sisätilöissa, kun taas 45 asteen kasvivalaisin sopii paremmin keskikokoisille sisätilankasveille ja kukille.
Etu enemmän keskittyneeseen 45 asteen valaisukulmassa olevaan lamppuun on se, että valaisin voidaan sijoittaa korkeammalle valaisemaan erikokoisia kasveja ilman, että ne tarjoavat vähemmän tehoa, sillä korkeus ajaa saman asian kuin laajempi kulma. 45 asteen kulmalla pienemmät kasvit saavat apua juurien kasvattamiseen, joka johtaa luonnolliseen kasvuun samalla kun suuremmat kasvit saavat enemmän valoa pigmentin tuottamiseen ajan mittaan niiden kasvaessa lähemmäksi lamppua.

Kasvilamppu 45 asteen valaistuskulmalla sopii parhaiten 50-100 cm korkeudelle kasvin yläpuolelle, kun 90 asteen valaistuskulman kasvivalot voidaan ripustaa kaksi kertaa lähemmäksi tai korkemmalle valonkuvan lisäämiseksi kasveille, joilla on paksut lehdet tai puille, joilla on laaja latva.
Kasvit, jotka ovat eri korkeudella, saattavat saada etua käytettäessä useita valaisimia, jolloin valaistusta voidaan säätää yksilöllisesti eri kasvien välillä.